

SLO zoekt leraren (vmbo én havo/vwo) en vakexperts
Meld je nu aan als je wilt deelnemen aan de vakvernieuwingscommissie informatica (havo, vwo) of de vakvernieuwingscommissie maatschappijkunde (vmbo) en maatschappijwetenschappen (havo, vwo).
Reageren kan tot en met 3 april 2025.
SLO zoekt leraren (vmbo én havo/vwo) en vakexperts
Wat moeten leerlingen kennen en kunnen na het doorlopen van het curriculum in het voortgezet onderwijs? Wil jij bijdragen aan het onderwijs van de toekomst, zodat leerlingen beter worden toegerust voor hun vervolgopleiding en deelname aan de maatschappij? En wil jij samen met vakgenoten aan de slag met de actualisatie van de examenprogramma’s? Meld je dan nu aan!
In september 2025 starten twee nieuwe commissies:
- Vakvernieuwingscommissie informatica (havo, vwo)
- Vakvernieuwingscommissie maatschappijkunde (vmbo) en maatschappijwetenschappen (havo, vwo)
Deze commissies actualiseren gedurende twee jaar de examenprogramma’s van deze vakken voor alle relevante schoolsoorten. Een uitdagende opdracht, met grote relevantie voor de toekomst van het onderwijs en de kinderen en jongeren in Nederland. In elke vakvernieuwingscommissie zitten leraren, vakexperts en curriculumexperts en de vakvernieuwingscommissie wordt aangestuurd door een procesregisseur.
De komende periode starten de volgende vakvernieuwingscommissies
- Werving leden
- 14 mrt. 2025-3 apr. 2025
- Aantal leden
- 5
- Waarvan leraren havo/vwo
- 3
- Waarvan vakexperts
- 2
- Werving leden
- 14 mrt. 2025-3 apr. 2025
- Aantal leden
- 11
- Waarvan leraren vmbo bb/kb/gl/tl
- 4
- Waarvan leraren havo/vwo
- 3
- Waarvan vakexperts
- 4
Jij geeft ontwikkeling meer betekenis
Deel uitmaken van een vakvernieuwingscommissie is een rol van betekenis. Met jouw commissie ontwikkel jij immers wat leerlingen in de toekomst moeten kennen en kunnen in de laatste jaren van het voortgezet onderwijs. In twee jaar tijd maak je met de vakvernieuwingscommissie conceptexamenprogramma’s voor jouw vak(ken).
SLO levert de conceptexamenprogramma’s op aan het ministerie van OCW. De conceptexamenprogramma’s worden daarna beproefd in de praktijk. Ook worden de examenprogramma’s uitgewerkt in de vorm van handreikingen voor het schoolexamen (SE) en, in het geval van een centraal examen (CE), in de vorm van syllabi.
De context
De actualisatie van de examenprogramma’s in het voortgezet onderwijs maakt deel uit van het programma voor actualisatie van het landelijk curriculum. Dat curriculum is een belangrijk fundament voor goed onderwijs. Daarin staat wat leerlingen moeten kennen en kunnen en daarmee geeft het richting aan het leerproces van leerlingen.

Samenwerken met collega’s in jouw vakgebied
De ontwikkeling van conceptexamenprogramma’s is een uitdagende opgave. Daarvoor zoeken wij dan ook bevlogen leraren (zowel vmbo als havo/vwo) en vakexperts die uitstekend kunnen samenwerken. Want het werk in een vakvernieuwingscommissie is teamwerk bij uitstek.
Leraren, vakexperts en curriculumexperts van SLO werken binnen de vakvernieuwingscommissies intensief samen. Elke commissie staat in contact met een advieskring, die bestaat uit onder meer vertegenwoordigers van vakverenigingen, wetenschappers, leermiddelenmakers, vervolgonderwijs, CvTE en Cito.
Die intensieve samenwerking maakt dat je als lid van een vakvernieuwingscommissie ook je eigen expertise kunt verdiepen, kennis en ervaringen kunt uitwisselen met vakgenoten en je netwerk kunt uitbreiden. Zo draag je dus niet alleen bij aan de ontwikkeling van het onderwijs, maar ook aan die van jezelf.

Dit ga je doen
Als lid van een vakvernieuwingscommissie lever je een actieve bijdrage vanuit je eigen expertise en geef je gerichte, constructieve feedback op de bijdragen van anderen. Samen ben je verantwoordelijk voor de eindopbrengst: actuele conceptexamenprogramma’s voor alle relevante schoolsoorten.
Elke vakvernieuwingscommissie levert verschillende tussenproducten op en werkt zo stapsgewijs toe naar de conceptexamenprogramma’s. Daarvoor vinden er wekelijkse werksessies plaats op donderdag (online of fysiek op kantoor) en worden er gedurende het traject een aantal tweedaagse werksessies gepland (inclusief overnachting). Ook vinden er in elk geval een startbijeenkomst en slotbijeenkomst plaats. Daarnaast heb je tussendoor over je werk voor de vakvernieuwingscommissie regelmatig contact met de andere commissieleden, de advieskring en het onderwijsveld.
In de praktijk zal je inzet voor de commissie gemiddeld 1 dag per week kosten gedurende 24 maanden.
Functie en taken leraar (vmbo/havo/vwo)
We verwachten dat je participeert in en bijdraagt aan een adequaat ontwikkelproces door gerichte inbreng van praktijkervaring en vakkennis. De werkinstructies van SLO, gebaseerd op de kwaliteitscriteria uit de werkopdracht, zijn hierin leidend. Vanuit jouw perspectief op het vak, het onderwijs en de leerling in de schoolsoort(en) of leerweg(en) waarin jij werkzaam bent, draag jij bij aan gedragen conceptexamenprogramma’s.
Je bent verantwoordelijk voor:
- de inbreng van relevante praktijkervaring en vakkennis;
- het toetsen op relevantie en bruikbaarheid vanuit jouw kennis van de onderwijspraktijk;
- de duiding en verwerking van input van de advieskring.
- Je bent medeverantwoordelijk voor de ontwikkeling van conceptexamenprogramma’s volgens de werkopdracht.
- De bijeenkomsten en sessies van de vakvernieuwingscommissie bereid je voor en woon je actief bij en je draagt bij aan de verwerking van de uitkomsten.
- Je brengt jouw praktijkervaring over de ontwikkeling van leerlingen in.
- Je brengt praktijkervaring en vakkennis in vanuit het onderwijs dat jij geeft in de voor jou relevante schoolsoorten en/of leerwegen van het vmbo.
- Je adviseert over en geeft feedback op (tussen)producten en de doorontwikkeling daarvan.
- Je realiseert en controleert relevante en bruikbare examenprogramma’s vanuit het praktijkperspectief, passend bij de ontwerpprincipes in de werkopdracht/werkinstructie.
- Je verbindt disciplines, richtingen en stromingen binnen het vakgebied van de vakvernieuwingscommissie.
- Je benadert je eigen vakgebied vanuit het brede perspectief van het voortgezet onderwijs.
- Je bent aanspreekbaar op de kwaliteit van de geleverde (tussen)producten en het samenspel binnen de vakvernieuwingscommissie.
Functie en taken vakexpert
We verwachten dat je participeert in en bijdraagt aan een adequaat ontwikkelproces door gerichte inbreng van vakexpertise. De werkinstructies van SLO, gebaseerd op de kwaliteitscriteria uit de werkopdracht, zijn hierin leidend, met aandacht voor de verschillende schoolsoort(en) (vmbo, havo, vwo) en leerwegen binnen het vmbo.
Je bent verantwoordelijk voor:
- de inbreng van vakexpertise in de vakvernieuwingscommissie;
- de inbreng van een breed (wetenschappelijk) vakperspectief;
- de duiding en verwerking van input van de advieskring.
- Je bent medeverantwoordelijk voor de ontwikkeling van de conceptexamenprogramma’s volgens de werkopdracht.
- De bijeenkomsten en sessies van de vakvernieuwingscommissie bereid je voor en woon je actief bij en je draagt bij aan de verwerking van de uitkomsten.
- Je brengt kennis in over vakinhoudelijk en vakdidactisch onderzoek in het voortgezet onderwijs.
- Je verbindt disciplines, richtingen en stromingen binnen het vakgebied van de vakvernieuwingscommissie.
- Je brengt expertise in over de ontwikkeling van leerlingen in de onderbouw en de bovenbouw van het voortgezet onderwijs en in het vervolgonderwijs in het kader van de doorlopende leerlijn.
- Je eigen vakgebied benader je vanuit het brede perspectief van het voortgezet onderwijs.
- Je levert een actieve bijdrage aan de kwaliteit van de geleverde (tussen)producten en het samenspel binnen de vakvernieuwingscommissie en en draagt dat ook uit.
Dit ben jij
In de vakvernieuwingscommissie zit een diverse groep leraren, die de verschillende schoolsoorten (vmbo, havo, vwo) en/of leerwegen binnen het vmbo goed vertegenwoordigen. Daarnaast zitten in de vakvernieuwingscommissie vakexperts.
Jij bent leraar vmbo (maatschappijkunde)
Jij geeft les aan vmbo-leerlingen en weet dus als geen ander wat leerlingen uit de verschillende leerwegen van het vmbo nodig hebben. Wat moeten zij kennen en kunnen voor hun vervolgopleiding en werk? De ervaringen die jij hebt binnen het vmbo-onderwijs, neem je mee in dit traject, zodat jullie als commissie kunnen toewerken naar passende en actuele examenprogramma’s. Geef je alleen les op vmbo-bb en/of vmbo-kb? Juist het perspectief van deze doelgroep is bijzonder wenselijk voor de vmbo-expertise in de commissies.
De volgende eigenschappen, ervaring en vaardigheden zijn bij de selectie van belang:
- hbo/wo werk- en denkniveau;
- in het bezit van een onderwijsbevoegdheid en verbonden aan een of meerdere scholen voor voortgezet onderwijs;
- specifieke ervaring in ten minste een van de verschillende schoolsoorten (vmbo, havo, vwo) of leerwegen binnen het vmbo, gecombineerd met brede kennis over het hele vo;
- inhoudelijke, vakdidactische en pedagogische kennis van en ervaring met het vakgebied;
- zicht op de ontwikkeling van leerlingen in de onder- en bovenbouw in verband met de doorlopende leerlijn;
- culturele sensitiviteit rond curriculumontwikkeling in het kader van gelijke kansen;
- interesse in en bij voorkeur kennis over en ervaring met curriculumontwikkeling op vak-, school- en/of landelijk niveau;
- relevant netwerk van leraren;
- sterk ontwikkelde sociaal-communicatieve vaardigheden;
- in staat om hoofd- en bijzaken te scheiden;
- samenwerkingsgericht;
- in staat om concepten te vertalen naar uitvoering in de praktijk en andersom.
Jij bent leraar havo/vwo (maatschappijwetenschappen of informatica)
Jij geeft les aan leerlingen op havo en/of vwo. Door jouw ervaring voor de klas heb je goed in beeld wat deze leerlingen nodig hebben en wat hen motiveert. Je hebt een duidelijk beeld wat deze leerlingen moeten kennen en kunnen binnen jouw vak. Met deze ervaring ga je samen met de andere commissieleden aan de slag met de ontwikkeling van actuele examenprogramma’s.
De volgende eigenschappen, ervaring en vaardigheden zijn bij de selectie van belang:
- hbo/wo werk- en denkniveau;
- in het bezit van een onderwijsbevoegdheid en verbonden aan een of meerdere scholen voor voortgezet onderwijs;
- specifieke ervaring in ten minste een van de verschillende schoolsoorten (vmbo, havo, vwo) of leerwegen binnen het vmbo, gecombineerd met brede kennis over het hele vo;
- inhoudelijke, vakdidactische en pedagogische kennis van en ervaring met het vakgebied;
- zicht op de ontwikkeling van leerlingen in de onder- en bovenbouw in verband met de doorlopende leerlijn;
- culturele sensitiviteit rond curriculumontwikkeling in het kader van gelijke kansen;
- interesse in en bij voorkeur kennis over en ervaring met curriculumontwikkeling op vak-, school- en/of landelijk niveau;
- relevant netwerk van leraren;
- sterk ontwikkelde sociaal-communicatieve vaardigheden;
- in staat om hoofd- en bijzaken te scheiden;
- samenwerkingsgericht;
- in staat om concepten te vertalen naar uitvoering in de praktijk en andersom.
Jij bent vakexpert
Als vakexpert ben je verantwoordelijk voor het inbrengen van kennis van de inhoud van jouw vakgebied in de vakvernieuwingscommissie. Je deelt kennis over de inhoudsgebieden van de examenprogramma’s, de uitvoering in de praktijk en (praktijkgericht)onderzoek. Bij voorkeur ben je lerarenopleider of vakdidacticus en heb je relevante en actuele ervaring met het schoolveld/werkveld, zodat vakspecifieke kennis altijd verbonden is aan de onderwijspraktijk. Doordat je een breed spectrum van perspectieven op het vakgebied inbrengt, lever je als lid van de vakvernieuwingscommissie relevante expertise voor breed gedragen conceptexamenprogramma’s.
De volgende eigenschappen, ervaring en vaardigheden zijn bij de selectie van belang:
- wo werk- en denkniveau;
- kennis van het onderwijs en het voortgezet onderwijs in de volle breedte (vmbo-havo-vwo);
- relevante en actuele ervaring met het schoolveld/werkveld: je spreekt de taal van de school;
- relevant netwerk van leraren, scholen en (vak)experts;
- brede inhoudelijke en vakdidactische expertise en ervaring van meerdere domeinen in het vakgebied;
- culturele sensitiviteit rond curriculumontwikkeling in het kader van gelijke kansen;
- verbonden aan een onderwijsinstelling in ho en/of wo en/of een onderwijsgerelateerde instelling of organisatie;
- kennis van en ervaring met curriculumontwikkeling binnen het vakgebied;
- sterk ontwikkelde sociaal-communicatieve vaardigheden;
- enige politiek-bestuurlijke sensitiviteit;
- in staat om hoofd- en bijzaken te scheiden;
- samenwerkingsgericht;
- in staat om concepten te vertalen naar uitvoering in de praktijk en andersom.
Samenstelling vakvernieuwingscommissies
Naast leraren (vmbo en havo/vwo) en vakexperts bestaat elke commissie uit curriculumexperts, die werkzaam zijn bij SLO. Zij hebben inhoudelijke en curriculaire expertise en kunnen adequate doelformuleringen schrijven.

De opdracht
Elke vakvernieuwingscommissie levert verschillende (tussen)producten op en werkt zo stapsgewijs toe naar de conceptexamenprogramma’s.
Lees meer over de tussenproducten
De karakteristiek beschrijft wat het vak kenmerkt, de positie van het vak in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs en hoe het vak in de bovenbouw voortbouwt op de onderbouw. Het beschrijft op hoofdlijnen de overeenkomsten en verschillen van het vak in de verschillende schoolsoorten en leerwegen en hoe het vak zich tot eventuele verwante vakken verhoudt.
Het raamwerk geeft op hoofdlijnen aan voor welke inhouden concepteindtermen ontwikkeld worden en de verdeling daarvan in domeinen en subdomeinen. De vakvernieuwingscommissie voorziet het raamwerk van een heldere toelichting en verantwoording van keuzes.
De vakvernieuwingscommissie werkt per vak eerst een of meer selecties van concepteindtermen voor alle relevante schoolsoorten en leerwegen uit. De commissie bepaalt op basis van het raamwerk met welke selectie ze start. Door eerst een beperkt aantal eindtermen zo goed mogelijk uit te werken, kan (ook tussen vakken) consensus worden bereikt over de manier waarop doelen worden geformuleerd. Daarna kan die ook bij de overige uitwerkingen worden toegepast. De commissie neemt hier ook in mee in hoeverre kennis, inzichten en vaardigheden gedifferentieerd worden naar schoolsoorten en/of leerwegen.
Vervolgens levert de vakvernieuwingscommissie per vak het geheel van concepteindtermen op. Ook adviseert de commissie over een evenwichtige en onderbouwde verdeling van de eindtermen over centraal examen (CE) en schoolexamen (SE).
Uiteindelijk levert de vakvernieuwingscommissie de conceptexamenprogramma’s per vak op, met de complete set uitgewerkte concepteindtermen. Daarnaast levert de vakvernieuwingscommissie een evenwichtige en onderbouwde verdeling van leerstof over CE en SE op, inclusief – waar relevant – adviezen over de wenselijke omvang van domeinen en passende toetsvormen.
Ten slotte werkt de vakvernieuwingscommissie per vak een selectie van de concepteindtermen voor de verschillende schoolsoorten en leerwegen voorbeeldmatig uit. Dat heeft als doel consistentie te bevorderen tussen de conceptexamenprogramma’s en toekomstige specificaties van de examenprogramma’s, zoals handreikingen voor het SE en syllabi voor het CE, en mogelijke bijstellingen in het referentiekader taal en rekenen.
Zo verloopt de selectie
Het selectieproces bestaat uit drie rondes: (1) je eerste aanmelding met CV, (2) vragenlijst en toestemming en (3) een selectiedag. Na ronde drie maken we de definitieve selectie.
Toestemming werkgever
Wil je deelnemen aan een vakvernieuwingscommissie, dan dient je werkgever akkoord te gaan. Je ontvangt een toestemmingsformulier, dat je door je werkgever kunt laten ondertekenen. Het ondertekende toestemmingsformulier moet je naar ons opsturen. Meer informatie hierover ontvang je na je aanmelding.
Meer informatie voor werkgevers
Ben je leraar en wil jouw leidinggevende meer informatie over de vakvernieuwingscommissies en jouw eventuele deelname daaraan? Download dan hier de folder voor werkgevers van leraren.
Meer informatie voor zzp’ers
Ben je via een zzp-constructie aan een school verbonden, dan mag je ook solliciteren. Er moet wel sprake zijn van aantoonbare werkpraktijk in het voortgezet onderwijs met een omvang van ten minste 2 dagen per week.
Start werkzaamheden
Word je geselecteerd, dan begin je in september 2025 met jouw werk voor de vakvernieuwingscommissie.
Drie rondes
Je solliciteert door het formulier op deze website in te vullen. Daarna ontvang je binnen een aantal werkdagen een vragenlijst over je ervaring en motivatie én een toestemmingsformulier voor je werkgever. Jouw werkgever dient immers akkoord te gaan met jouw deelname aan de vakvernieuwingscommissie.
Uiterlijk 6 april ontvangen we graag de ingevulde vragenlijst en het door jou en je werkgever ondertekende toestemmingsformulier retour.
De eerste selectie vindt plaats op basis van de door jou ingevulde vragenlijst. Ga je na die selectie door, dan ontvang je een uitnodiging voor een selectiedag op het kantoor van SLO in Amersfoort. Tijdens de selectiedag ga je in gesprek met leden van de selectiecommissie. De selectiedagen vinden plaats op de volgende data:
Informatica
dinsdag 13 mei (middag)
Maatschappijkunde en maatschappijwetenschappen
donderdag 8 mei (ochtend en middag)
donderdag 15 mei (middag)
Vergoeding voor je werkgever
Jouw werkgever ontvangt een vergoeding via een overeenkomst van opdracht voor het aantal uur dat je actief bent voor de vakvernieuwingscommissie. De overeenkomst van opdracht heeft een looptijd van 24 maanden, van 1 september 2025 tot 1 juli 2027. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van je functie en bijbehorende loonschaal. Per loonschaal wordt een vast tarief incl. btw gehanteerd. Het totaalbedrag is gebaseerd op 8 uur per week en 40 werkweken per jaar.
Solliciteer!
Gebruik de knop hieronder om te solliciteren:
Neem contact op
Heb je vragen over de vakvernieuwingscommissies? Bij de veelgestelde vragen kun je zien of je vraag al beantwoord is. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op via onderstaand formulier.
"*" geeft vereiste velden aan
Veelgestelde vragen
Vanaf 2022 zijn in opdracht van het ministerie van OCW de examenprogramma’s geactualiseerd van Nederlands, moderne vreemde talen, wiskunde (havo en vwo), natuurwetenschappelijke vakken, maatschappijleer, Friese taal en cultuur, en klassieke talen. Deze examenprogramma’s zijn inmiddels in concept opgeleverd aan het ministerie en worden vanaf schooljaar 2025-2026 in de onderwijspraktijk beproefd.
In schooljaar 2024-2025 is een start gemaakt met de actualisatie van de examenprogramma’s van vakken binnen de clusters Mens & Maatschappij, Kunst & Cultuur en Bewegen & Sport. In september 2025 wordt gestart met de actualisatie van de vakken maatschappijkunde, maatschappijwetenschappen en informatica.
De samenhang tussen vakken wordt op drie manieren geborgd:
- Er wordt gewerkt met gemeenschappelijke ontwerpprincipes, in lijn met de aanbevelingen van de wetenschappelijke curriculumcommissie.
- Er vindt afstemming plaats tussen verwante vakken en sterk verwante vakken werken als vakkencluster samen in één vakvernieuwingscommissie.
- De examenprogramma’s voor vmbo, havo en vwo worden gelijktijdig bijgesteld door een en dezelfde vakvernieuwingscommissie.
Het aantal leden en de samenstelling verschillen per vakvernieuwingscommissie. Onderstaande tabel toont de samenstelling per vak voor de vakvernieuwingscommissies die in schooljaar 2025-2026 van start gaan.
Leraren vmbo | Leraren havo/vwo | Vakexperts | Totaal | |
Maatschappijkunde en maatschappijwetenschapppen | 4 | 3 | 4 | 11 |
Informatica | 0 | 3 | 2 | 5 |
In de selectiecommissie zitten de procesregisseur van de vakvernieuwingscommissie, afgevaardigden van vakverenigingen en inhoudelijk experts van SLO.
Meer informatie over de actualisatie van de examenprogramma’s is te vinden op: www.slo.nl/actualisatie en op het webplatform www.actualisatie-examenprogrammas.nl. Via het webplatform kun je je aanmelden voor de automatische updates, om op de hoogte te blijven van vorderingen in het proces.
Dat is afhankelijk van met wie de overeenkomst van opdracht is afgesloten. Als die met school is afgesloten, dan ontvangt school ook de vergoeding. Is de overeenkomst van opdracht afgesloten met de vakexpert, dan ontvangt de vakexpert de vergoeding.
De hoogte van de vergoeding is gebaseerd op de loonschaal van de docent/ vakexpert. Per loonschaal hanteert SLO een vast uurtarief. De totale vergoeding is gebaseerd op het uurtarief x 8 uur per week x 40 werkweken.
Dat verschilt per school. De vergoeding is een tegemoetkoming in de kosten voor de school. Er is geen sprake van detachering.
Er wordt een ‘overeenkomst van opdracht’ gesloten. Er is geen sprake van detachering. Als vakexpert sluit je zelf een overeenkomst met SLO. Ben je docent, dan sluit jouw school een overeenkomst met SLO.
Ja, dat kan mits je daar minimaal 0,4 fte per week voor de klas staat en de school toestemming geeft.
Dat is niet mogelijk. Een voorwaarde voor deelname aan een vakvernieuwingscommissie is dat je minimaal 0,4 fte per week voor de klas staat.
Dat is aan jou en je school. Als jouw school akkoord is, kun je deelnemen.
Op donderdagen ben je niet beschikbaar voor je werkgever. De donderdag is een vaste werkdag voor de vakvernieuwingscommissie. Dan vindt de wekelijkse werksessie plaats (online of op kantoor). Daarnaast worden er gedurende het traject een aantal tweedaagse werksessies gepland (inclusief overnachting) en vinden een startbijeenkomst en slotbijeenkomst plaats.
De wekelijkse werksessies vinden plaats op het kantoor van SLO in Amersfoort of worden online georganiseerd. Daarnaast vinden tijdens dit traject een aantal tweedaagse werksessies plaats. De locaties van de tweedaagsen verschilt per keer. Het uitgangspunt is dat de tweedaagsen in het midden van het land worden georganiseerd, zodat ze voor iedereen goed bereikbaar zijn. Tweedaagsen zijn altijd met overnachting op locatie.
Meer informatie over de voordelen voor je werkgever lees je in deze folder.